Krassen op parket verwijderen

Hoe verwijder ik krassen op mijn parket?

Als je hebt geïnvesteerd in een mooie houten vloer, wil je natuurlijk niet dat er krassen ontstaan. Helaas kun je dit nooit helemaal voorkomen, maar gelukkig is er genoeg wat je kunt doen.

De meeste krassen ontstaan door het schuiven van meubels óf door zand en steentjes die onder de schoenen mee naar binnen gelopen worden. Het hangt van de afwerking van de vloer af hoe je krasjes kunt verwijderen. We geven per type vloer uitleg;

Gelakte vloer

Krassen verwijderen op een gelakte vloer is iets lastiger, omdat je de laklaag wat moeilijker plaatselijk kunt herstellen zoals dat bij een geoliede vloer wel kan. Echter zijn er nog steeds oplossingen voor beschikbaar, zonder dat je de hele vloer opnieuw moet schuren en lakken!

Kleine krasjes
Kleine krasjes verwijder je door de vloer te reinigen met een intensiefreiniger speciaal voor gelakte houten vloeren. Hiermee verwijder je oude onderhoudslagen en maak je de vloer goed schoon. Vervolgens moet je een nieuwe laag polish aanbrengen. De polish herstelt de beschermlaag van de vloer en repareert kleine microkrasjes.

Diepere krassen
Voor diepere krassen is er het revolutionaire Scratchfix. Dit is de enige set in de markt waarmee je grovere krassen op een gelakte houten vloer kunt herstellen. Hoe je dit precies toepast lees je op de productpagina: verder lezen.

Geoliede/gewaxte vloer

Het voordeel van een vloer die is afgewerkt met olie of was, is dat deze heel goed plaatselijk bij te werken is wanneer er kleine krassen zijn ontstaan. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen;

Kleine krasjes
Je kunt wat oppervlakkigere krasjes weghalen met wat onderhoudsolie/boenwas en een klein plukje fijn staalwol. Druppel wat olie of boenwas op de kras en boen het uit met het staalwol. Dit kun je ook toepassen voor vlekken!

Diepere krassen
Hier zijn diverse oplossingen voor.
1. Je kunt iets diepere krassen weghalen met een fijn schuurpapiertje. Reinig dan eerst de hele vloer met je normale reiniger (geschikt voor geoliede of gewaxte vloeren), schuur de kras lichtjes op met het schuurpapiertje en werk de plek daarna af met dezelfde olie als waarmee de hele vloer is afgewerkt. In het begin ga je wat verschil zien, maar na verloop van tijd zal dit bijtrekken. Dit zal minder zijn als je de hele plank op deze manier behandelt.

2. Je kunt ook de héle vloer reinigen met een intensiefreiniger, hiermee haal je alle oude onderhoudslagen weg en reinig je de vloer intensief. Hierna kun je de krasjes licht opschuren met een schuurpapiertje en de héle vloer herstellen met onderhoudsolie of boenwas. Hierdoor ga je minder verschil zien en geef je gelijk de hele vloer een opknapbeurt! Hoe je dit stap voor stap aanpakt lees je hier.

3. Je kunt gebruik maken van waxstaafjes en/of reparatiesetjes om diepere krasjes te behandelen, deze zijn er verschillende op er markt. We maken hier een opsomming van de meest gebruikte producten om reparaties op te vullen. Op de productpagina’s zelf vind je de gebruiksaanwijzing! Door op de producten te klikken ga je vanzelf naar de productpagina’s:
Unika Hardwaxset
– Unika Softwaxset 
Kleurstiftenset
Losse hardwax staafjes

Gaten en noesten
Tot slot kun je grotere gaten en noesten opvullen met kneedbare houtvullers. Er zijn diverse houtvullers op de markt in diverse kleuren. Zo is er altijd wel een kleur beschikbaar die past bij je vloer:
Putty
Wood Mastic

Heb je nog meer vragen over het repareren van je vloer? Neem dan contact op via info@allesvoorparket.nl of 013-207 0001. Onze specialisten staan voor u klaar!