Navigatie
 • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
 • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
 • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

Onderhouden 

Parket onderhoud: hoe moet ik mijn parket onderhouden?

Een parketvloer geeft een warme en luxe uitstraling aan elke ruimte, maar om deze schoonheid te behouden is goed onderhoud essentieel. Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten over parket onderhoud, inclusief hout vloer onderhoud en houten vloer behandelen.

Waarom is parket onderhoud belangrijk?

Een goed onderhouden parketvloer gaat langer mee en blijft er prachtig uitzien. Regelmatig onderhoud voorkomt slijtage en schade en houdt de beschermlaag van het hout in tact. Het is niet alleen een kwestie van schoonmaken, maar ook van beschermen en herstellen. 

 

Dagelijks onderhoud van je parketvloer

Het dagelijks onderhoud van een parketvloer is eenvoudig maar cruciaal. Voor alle houten vloeren geldt dat je zand zoveel mogelijk buiten de deur wilt houden: dit zorgt namelijk voor kleine krasjes in de lak-, of olielaag. Dit doe je door de vloer dagelijks droog te reinigen met een stofwisser. Ook een goede schoonloopmat kan helpen om het zand buiten de deur te houden.

Wekelijks onderhoud van je parketvloer

Het wekelijkse parket onderhoud bestaat uit reinigen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, kun je hout namelijk gewoon dweilen! Het is hierbij belangrijk dat je dit niet te nat doet én dat je de juiste reinigingsmiddelen gebruikt, afgestemd op de afwerking van jouw parket. Je hebt reinigingsmiddelen voor geoliede en gelakte vloeren maar ook reinigers voor vloeren die in de was staan.

Periodiek onderhoud: afhankelijk van de afwerking van je vloer

Naast het regelmatige onderhoud is ook periodiek onderhoud noodzakelijk. Het periodieke onderhoud is afhankelijk van de afwerking van jouw vloer. Dit is dus stap 1: weet hoe jouw vloer is afgewerkt. Weet je dit niet? Vraag het na bij je parket leverancier of neem contact op voor persoonlijk advies. Er zijn wel eigenschappen waar je een bepaalde afwerking aan kan herkennen. We bespreken hieronder per type afwerking het aanbevolen onderhoud:

1. Gelakte vloer
Een gelakte vloer heeft het minste onderhoud nodig. Over het algemeen is dit een kwestie van een geschikte reiniger voor gelakte vloeren gebruiken en that's it. In een enkel geval kun je een polish gebruiken om kleine krasjes in de toplaag op te vullen. Let hier echter mee op: een polish kan ook zorgen voor méér glans. Zeker bij ultramatte lak moet je hier erg voorzichtig mee zijn.

2. Geoliede vloer
Is je vloer geolied dan is het aanbevolen onderhoud als volgt. Voor de wekelijkse natte reiniging gebruik je de aanbevolen zeep. Vervolgens kun je 1x per jaar de vloer onderhouden met onderhoudsolie. Het is meestal aan te raden om de vloer dan van te voren schoon te maken met intensiefreiniger.

   

3. Hardwaxolie vloer
Hiervoor geldt hetzelfde als voor de geoliede vloer. Er zijn speciale reinigers voor vloeren in de hardwaxolie en ook zijn er speciale onderhoudsolie's voor. Bij een hardwaxolie heb je nog wel een extra onderhoudsmiddel en dat is onderhoudswas. Dit gebruik je tussentijds op plekken die hard slijten zoals de looppaden en bij het aanrecht. 


4. Boenwas vloer
Een boenwas vloer zet je 1 à 2 keer per jaar opnieuw in de boenwas. Boenwas heb je in 2 vormen: vast of vloeibaar. De vaste voedt beter maar werkt moeizamer. Dat is maar net wat je fijn vindt. Tip: weet u het niet zeker en heeft u behoefte aan persoonlijk en gratis advies? Neem dan telefonisch contact op, wij helpen u verder: 013-2070001


Houten vloer behandelen: tips & trics

Het behandelen van je houten vloer met de juiste producten kan wonderen doen voor de levensduur en uitstraling van je parket. Wij adviseren een grote onderhoudsbeurt zoals het aanbrengen van onderhoudsolie áltijd uit te voeren met een boenmachine. Dan krijgt je het makkelijkste het meest egale effect met de minste inspanning. Dat is de investering dubbel en dwars waard!

Veelgemaakte fouten bij parket onderhoud

Veel mensen maken de fout om te agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken of de vloer te nat te maken tijdens het dweilen. Ook het nalaten van periodiek onderhoud kan leiden tot onherstelbare schade. Het is belangrijk om altijd de instructies van de fabrikant te volgen en bij twijfel een specialist te raadplegen. Als je niet zeker weet wat er als afwerking op jouw vloer is gebruikt, probeer dan eerst het onderhoudsmiddel uit in een klein onzichtbaar hoekje. Let erop of het egaal en streeploos opdroogt, glad aanvoelt en niet blijft plakken na afloop. Als het egaal en netjes intrekt en niet meer plakt na 48 uur dan is het een geschikt onderhoudsproduct voor jouw vloer! 

Veelgestelde vragen over parket onderhoud

 1. Hoe vaak moet ik mijn parketvloer dweilen?
  Het is aan te raden om je parketvloer wekelijks te dweilen met een licht vochtige dweil en een geschikt reinigingsmiddel om stof en vuil te verwijderen. Het reinigingsmiddel is altijd afgestemd op de afwerking. 

 2. Welke producten zijn het beste voor hout vloer onderhoud?
  Gebruik altijd producten die aanbevolen worden bij de afwerking van jouw vloer. Weet je niet waar jouw vloer mee is afgewerkt, neem dan even contact op voor persoonlijk en gratis advies dan kijken onze specialisten even met je mee. 

 3. Hoe kan ik krassen in mijn parketvloer herstellen?
  Het mooie van hout is dat je altijd plaatselijk plekjes bij kunt werken. Bij een geoliede vloer gebruik je een beetje odmnerhoudsolie in combinatie met een plukje staalwol. Bij een gelakte vloer gebruik je een bijwerkstiftje. Grotere beschadigingen vereisen mogelijk het schuren en opnieuw afwerken van het totaaloppervlak van de vloer. Dit adviseren we eens per 5-10 jaar uit te voeren.  

 4. Wat moet ik doen als mijn parketvloer verkleurt?
  Verkleuring ontstaat door het zonlicht wat op sommige plekken wel het hout bereikt en op andere niet (bijv onder een kleed of onder de meubels). Hier is echter niets aan te doen. Als je ooit de meubels wilt verzetten en je ziet grote kleurverschillen zit er maar 1 ding op: zijn vloer in zijn geheel schuren en opnieuw afwerken dan zie je er niets meer van! 

 5. Is het nodig om mijn houten vloer jaarlijks te behandelen?
  Ja, jaarlijks onderhoud met de juiste producten zal de levensduur van je vloer aanzienlijk verlengen en de uitstraling behouden.Conclusie hout vloer onderhoud

Goed parket onderhoud is essentieel voor de duurzaamheid en schoonheid van je houten vloer. Door regelmatig en juist onderhoud blijft je vloer in topconditie en kun je er jarenlang van genieten. Bezoek onze webshop voor de beste producten voor hout vloer onderhoud en houten vloer behandelen. Heb je vragen of advies nodig? Neem contact op met onze experts voor persoonlijke aanbevelingen en tips.