Navigatie
  • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
  • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
  • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

Reinigen 

Reiniger voor je houten vloer: alles wat je moet weten 

Ga je jouw houten vloer reinigen, is het heel belangrijk dat je een geschikte parket reiniger gebruikt én de juiste accessoires. De verkeerde producten kunnen jouw houten vloer beschadigen. Op deze categorie pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te juiste parket reiniger te vinden.
Waarom een goede parket reiniger belangrijk is

Een goede parket reiniger verwijdert niet alleen vuil en vlekken, maar beschermt ook de afwerking van je vloer. Onjuiste reinigingsmiddelen kunnen de afwerking beschadigen, waardoor deze zijn uitstraling en levensduur verliest. Het is essentieel om een reiniger te kiezen die speciaal is afgestemd op de beschermlaag van je vloer.

We onderscheiden grofweg 3 type reinigers;

- Milde reinigers voor geoliede houten vloeren. Deze laten geen residu achter en houden de olielaag zo goed mogelijk in stand. Dit wordt vaak gebruikt als men zo min mogelijk glans wil maar uiteraard wel een mooi schoon oppervlak wil realiseren. Hierbij kun je denken aan de All Natural Wood Cleaner van Rubio Monocoat, de milde reiniger van Rigostep of de multicleaner van Blue Dolphin.
- Zepen voor geoliede vloeren. Is je vloer behandeld met pure olie, moet hij gezeept worden om de bescherming zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo is er Rubio Monocoat soap maar ook de Natuurzepen van Woca zijn heel bekend. Deze laten een laagje achter ter ondersteuning van de beschermlaag. Door de juiste zeep te gebruiken gaat dit laagje veel langer mee.
- Reinigingsmiddelen voor gelakt parket. Deze laten geen residu achter en zijn speciaal ontwikkelt om een gelakte houten vloer te kunnen reinigen zonder het beïnvloeden van de laklaag. 

 

Geschikte parket reiniger voor de wekelijkste dweilbeurt

Voor het wekelijkse onderhoud van je houten vloer is het belangrijk om een geschikte reiniger te gebruiken die is afgestemd op de beschermlaag van jouw vloer. Dit voorkomt dat de vloer uitdroogt of beschadigd raakt. Stofzuigen en dweilen met een licht vochtige dweil is vaak voldoende om de vloer schoon te houden. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en overmatig watergebruik.

Intensief reinigen: voor hardnekkig vuil

Af en toe heeft je vloer een dieptereiniging nodig om hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik hiervoor een parket intensiefreiniger die geschikt is voor jouw specifieke type afwerking. Volg altijd de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je vloer de best mogelijke verzorging krijgt. Een dieptereiniging kan eens per kwartaal of halfjaar nodig zijn, afhankelijk van de slijtage. Vaak is het daarna nodig om het hout op nieuw te voeden met onderhoudsolie.

Tips voor het behouden van een schone houten vloer

Het handhaven van een schone houten vloer vereist meer dan alleen de juiste reiniger. Hier zijn enkele tips:
- Gebruik viltglijders onder meubels om krassen te voorkomen.
- Plaats deurmatten bij ingangen om vuil en vocht buiten te houden.
- Vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken of met scherpe randen binnenshuis.
- Reageer snel op gemorste vloeistoffen om vlekken te voorkomen.

 

Veelgemaakte fouten bij het reinigen van houten vloeren

We zien 2 fouten veelvuldig voorbij komen. Met stip op 1 staat het gebruik van het verkeerde reinigingsmiddel. Dit wil je écht niet. Het gebruik van de geschikte reinigingsmiddelen afgestemd op de afwerking van de vloer, zorgt ervoor dat de vloer zo lang mogelijk mooi blijft. Daarnaast is het niet handig om teveel water te gebruiken, daar kan het hout van gaan werken. Gemorste vlekken moet je zo snel mogelijk opdoen, dan is er niet zoveel aan de hand! 

Tip: weet u het niet zeker en heeft u behoefte aan persoonlijk en gratis advies? Neem dan telefonisch contact op, wij helpen u verder: 013-2070001

Veelgestelde vragen over reiniger houten vloer

Welke reiniger is het beste voor mijn houten vloer? Kies een reiniger die speciaal is ontwikkeld voor de afwerking op jouw vloer. Dit voorkomt schade aan de afwerking en behoudt de glans.
Hoe vaak moet ik mijn houten vloer reinigen? Voor dagelijks onderhoud is eens per week stofzuigen en dweilen voldoende. Intensiefreinigen doe je ongeveer 1x per jaar voorafgaand aan een nieuwe laag onderhoudsolie.
Kan ik een allesreiniger gebruiken op mijn parketvloer? Nee, gebruik altijd een speciaal ontwikkelde parket reiniger om schade te voorkomen. Allesreinigers kunnen te agressief zijn voor de afwerking van houten vloeren.
Hoe voorkom ik vlekken op mijn houten vloer? Reageer snel op gemorste vloeistoffen en gebruik matten bij ingangen. Vermijd ook het gebruik van te veel water tijdens het dweilen.
Wat moet ik doen als mijn houten vloer dof wordt? Gebruik een geschikte polish of onderhoudsolie om de glans te herstellen. Regelmatig onderhoud met de juiste producten kan helpen om dofheid te voorkomen.

 

De ideale parket reiniger

Een goede reiniger voor houten vloer is essentieel voor het behoud van de schoonheid en levensduur van je parket. Door de juiste producten en methoden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je vloer er altijd perfect uitziet. Bekijk deze pagina voor een uitgebreid assortiment aan reinigers en onderhoudsproducten. Bestel jouw geschikte reiniger en geniet van een schone vloer!