Navigatie
 • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
 • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
 • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

Hoe schuur ik een houten vloer

 

Schuur de vloer volgens de regels van de kunst. Hoe gaat dit in zijn werk?houten vloer schuren

 1. Huur een bandschuurmachine en een kantenschuurmachine bij de Boels
 2. Schuur de vloer met de bandschuurmachine met korrel 40 volledig terug naar het kale hout met de nerfrichting mee. Bij patroonvloeren is de schuurrichting wisselend. Je gebruikt een blauwe schuurband voor het renoveren van een houten vloer. Met één blauwe band doe je ongeveer 50m2. Het verbruik is afhankelijk van het hout, dit is een indicatie.
 3. Schuur de randen van de vloer met de kantenschuurmachine met korrel 40 terug naar het kale hout. Met één blauwe kantenschijf doe je ongeveer 10m2. Het verbruik is afhankelijk van het hout, dit is een indicatie.
 4. Indien de vloer gespijkerd is, vul je de gaatjes nu op met voegenkit. Wij adviseren deze van Pallmann of Bona.
 5. Vervolgens met de bandschuurmachine in tegengestelde richting tussenschuren met korrel 80. De kanten hoeven nu niet.
 6. Indien nodig nogmaals voegen
 7. Vervolgens met de kantenschuurmachine met korrel 100 de rand van de vloer verder afschuren
 8. Vervolgens met de bandschuurmachine met korrel 120 de vloer helemaal glad schuren in dezelfde richting als korrel 40; met de nerf mee
 9. Vervolgens de vloer polijsten met een roterende boenmachine van 16 inch met een gaasschijf korrel 100, die plak je tegen een witte pad aan. Je doet ongeveer 50m2 met één gaasschijf.
 10. Na schuren ga je de vloer stofzuigen, klamvochtig afnemen en goed laten drogen. Vervolgens ga je de vloer beschermen met een afwerking zoals een olie of een lak. Volg daarvoor de instructies van het product wat je gekozen hebt. Meer weten over verschillende types afwerkingen? Check onze blog het verschil tussen olie, lak, hardwaxolie of boenwas. 

  Tips:
  – Hoekjes kun je uitkrabben met een verfkrabber
  – Gebruik oude schuurbanden voor het uitfresen van v-groeven, vouw deze om een blokje heen
  – Let op: met een boenmachine of gaasschijven kun je NIET schuren. Daar heb je echt een schuurmachine voor nodig. Dit is een veelgemaakte fout onder doe-het-zelvers.