Navigatie
  • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
  • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
  • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

Eikenhout kleuren

Kun je eikenhout kleuren?
Het antwoord hierop is een volmondige JA! Eikenhout kan ik elke gewenste kleur worden afgewerkt. Het is een houtsoort die zich het beste laat kleuren van alle houtsoorten. Kleuren van eikenhout kan met een van onze oliën. In combinatie met onze logen, precolors of lakken zijn de mogelijkheden eindeloos.  

Hoe Eikenhout kleuren?
Er zijn 2 uitgangspunten bij het kleuren van eikenhout: of je eikenhout is onbehandeld, of reeds behandeld maar je wilt de kleur veranderen. In beide gevallen zijn meestal mogelijkheden, we behandelen ze hieronder!

1. Onbehandeld eiken
Dit is de ideale uitgangssituatie; het eikenhout is onbehandeld en je kunt er alles mee doen wat je wilt, zonder het hout eerst te hoeven schuren! Perfect! Kies een kleurolie naar wens en maak jouw eikenhouten vloer, meubel of tafel tot het pronkstuk van de woning!

2. Reeds behandeld eiken
Wanneer het eikenhout al eens afgewerkt is, kun je het niet zomaar kleuren met een kleurolie. De oorspronkelijke afwerking zit deels in het hout en is deels versleten. Hierdoor zal het pigment niet egaal in de vloer gewreven kunnen worden en krijg je een vlekkerig resultaat. Wat kun je dan wél doen? Dat ligt eraan wat er op de vloer zit. We onderscheiden olie, lak of boenwas.

2a. Reeds behandeld met olie
In dit geval kun je ervoor kiezen om de vloer te behandelen met een onderhoudsolie. Bij voorkeur kies je een onderhoudsolie die is afgestemd op de oorspronkelijke afwerking. Wij adviseren indien mogelijk te achterhalen welk merk olie en precies welke kleur er oorspronkelijk is aangebracht. Daar stem je dan de onderhoudsolie op af. In dit geval is het een kwestie van intensief reinigen en de onderhoudsolie aanbrengen. De onderhoudsolie is er ook in een aantal basiskleuren zoals wit, grijs of zwart. Zo kun je dus ook de kleur van de vloer herstellen. De instructies verschillen per merk en vind je terug op de productpagina’s van de specifieke onderhoudsolie die je wilt gaan gebruiken.

Let op: met een onderhoudsolie zal je het hout nooit echt een andere kleur kunnen geven. Een onderhoudsolie herstelt de beschermlaag en geeft de vloer weer een frisse opknapbeurt zonder te schuren.
Wil je het toch een andere kleur geven? Dan moet je het hout eerst kaal schuren. Je moet het dan schuren volgens de regels van de kunst. Daarna kun je er weer álles op doen wat je wilt!

2b. Reeds behandeld met lak
In dit geval kun je de vloer opknappen met een polish, hiervan zal het oppervlak opfrissen maar dit doet niets met de kleur. Wil je een gelakte vloer een andere kleur geven zit er niets anders op dan de vloer volledig kaal te schuren. Je moet het dan schuren volgens de regels van de kunst. Daarna kun je er weer álles op doen wat je wilt!2c.

2c. Reeds behandeld met boenwas
In dit geval kun je de vloer opknappen met een vloeibare was, hiervan zal het oppervlak opfrissen maar dit doet niets met de kleur. Wil je een boenwas vloer een andere kleur geven zit er niets anders op dan de vloer volledig kaal te schuren. Je moet het dan schuren volgens de regels van de kunst. Daarna kun je er weer álles op doen wat je wilt!

Let op: een vloer die altijd in de boenwas heeft gestaan blijft altijd wat vettig, ook na het schuren. Om deze reden adviseren wij een dergelijke vloer na het schuren altijd te behandelen met een olie en niet met een lak. Doordat er altijd wat vettigheid kan achterblijven heb je kans op onthechting van de lak.

Kleurolie uitzoeken
Bent u op zoek naar een bepaalde kleur olie voor uw Eiken parketvloer, meubel of tafel? Dan heeft u in onze webshop een ruime keuze uit verschillende aanbieders.

Onze tip: testen, testen, testen!
Van bijna élke olie die wij in onze webshop verkopen is er een testverpakking beschikbaar. Die kun je selecteren op de productpagina zelf. De testverpakkingen betreffen een kleine hoeveelheid van de kleurolie zodat je dit thuis op je eigen hout kunt uitproberen. Omdat het heel moeilijk is om een kleur van een beeldscherm te kiezen, raden wij dit ten alle tijden aan. Hier vind je al onze kleuroliën.

Testpakketjes
Daarnaast hebben wij ook testpakketjes voor je samengesteld van verschillende kleuren van een bepaalde tint, die vind je hier.

In elk testpakketje zitten 3 à 4 kleuren bruin, zwart, wit, naturel, etc. Deze kun je thuis allemaal uitproberen waarna je er vervolgens 1 kunt kiezen. Door deze vooraf samengestelde pakketjes hoef jij niet uren door de shop te speuren naar mooie kleuren bruin, wit of grijz bijvoorbeeld; dat hebben wij al voor je gedaan! Deze testpakketjes zijn ook beschikbaar voor onze buitenoliën.

Kleurenwaaiers
Tot slot kun je ook onze zogenoemde kleurenwaaiers aanschaffen. Een aantal merken heeft zo’n prachtige kleurenwaaier waarin je álle kleuren van een bepaald merk kunt beoordelen, aangebracht op eikenhout. Deze kun je thuis laten bezorgen zodat je thuis een geschikte olie kunt kiezen. Je kunt deze zowel huren, als kopen. Wanneer je hem huurt is dit uiteindelijk geheel kosteloos. Het enige wat we inhouden is 10 euro, maar die krijg je in de vorm van een kortingscode op je volgende bestelling.