Navigatie
  • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
  • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
  • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

Tips voor een gezond leefklimaat

Mede door de Coronacrisis zijn we ons bewust geworden van het belang van een gezond leefklimaat. We doen wat we kunnen doen om ons immuunsysteem te versterken en verspreiding en besmetting van griepvirussen en bacteriën zoveel mogelijk te voorkomen. Ook in huis zijn er zaken die van invloed zijn op de gezondheid van de bewoners! Hoe je ziekmakers in huis zoveel mogelijk in de kiem smoort, daar weten wij alles van! Maak je huis veilig en gezond in 7 stappen.


 

Luchtvochtigheid
De meeste virussen en bacteriën worden overgedragen door de lucht of door fysiek contact. Veel studies bevestigen dat een gezonde luchtvochtigheid de activiteit van deze virussen en bacteriën aanzienlijk vermindert. Bij een te droge lucht blijven virussen en bacteriën langer actief en zal een virus sneller verspreid worden. Bij een gezonde luchtvochtigheid tussen 40-60% is het besmettingspotentieel veel lager en heeft het virus minder kans om een nieuwe gastheer te vinden. Met andere woorden: een gezonde luchtvochtigheid draagt bij aan het voorkomen van verspreiding van virussen en bacteriën en zorgt ervoor dat je elkaar minder snel besmet. Zo kan een goede luchtvochtigheid bijdragen aan de bestrijding van ziektekiemen en voorkomen dat een virus de kans krijgt om te verspreiden.

Er is nog iets anders waar de luchtvochtigheid aan bijdraagt. Ons immuunsysteem is ervoor gemaakt om ons te beschermen tegen virussen en bacteriën van buitenaf. Wanneer wij tóch besmet worden, komen de ziekteverwekkers eerst door de mechanische barrières van de huid en de slijmvliezen van de luchtwegen. De ongewenste indringers blijven plakken aan het slijm in onze luchtwegen en worden vervolgens uitgehoest óf ingeslikt waardoor wij niet besmet raken. Als de lucht echter te droog is, worden onze slijmvliezen stroef en kunnen de ziekteverwekkers moeilijker opgeruimd worden. Een goed vochtgehalte in de lucht zorgt voor goed functionerende slijmvliezen. Daarmee kunnen ziekteverwekkers doeltreffend uit de luchtwegen worden verwijderd en binnen 5 tot 30 minuten onschadelijk worden gemaakt.

U kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Mocht deze te laag zijn kunt u hier ons assortiment luchtbevochtigers bekijken.


Luchtkwaliteit
Naast de luchtvochtigheid is ook de luchtkwaliteit van belang in de strijd tegen ziektekiemen. Schone lucht is goed voor mens en dier en kan ervoor zorgen dat u zich fitter voelt, beter slaapt en u heeft daarnaast minder kans om ziek te worden. Uitsluiten is natuurlijk nooit te garanderen maar de kans om virussen en bacteriën op te lopen is zeker te verminderen door een goede luchtreiniger aan te schaffen. Je hebt 2 soorten luchtreinigers; er zijn reinigers op basis van filters en reinigers op basis van ionen.

In een gezonde lucht is de verhouding tussen positieve en negatieve ionen ongeveer fiftyfifty. In een verontreinigde lucht zijn er méér positieve ionen dan negatieve ionen. Een ionisator zorgt voor een toename van negatieve ionen. Deze negatief geladen ionen hechten zich aan stof, ziektekiemen en bacteriën en zorgen ervoor dat deze uitgeschakeld worden wat verspreiding van virussen tegengaat. Deze negatieve ionen komen in hoge concentraties ook voor bij watervallen, na een onweersbui, bij de branding van de zee, onder de douche en in de groenen bergen. Vandaar dat veel mensen in kuuroorden als Davos, Sankt Moritz en Mariënbad zo opknappen! Een ionisator kan dus leiden tot afname van het aantal vitale micro-organismen in de binnenlucht, met name bacteriën en schimmels. Enerzijds door afname van het aantal, anderzijds door afname van de eigenschappen van de deeltjes. Een ionisator kan ook leiden tot afname van het aantal allergenen in de binnenlucht en tot afname van de allergene eigenschappen van deze deeltjes. Dit komt uit een bron van het RIVM.

Daarnaast zijn er ook reguliere luchtreinigers die werken met (HEPA) filters. Een luchtreiniger met een filter zorgt ervoor dat de lucht als het ware wordt gewassen doordat het door de filter gehaald wordt. Die filter zuivert de lucht van fijnstof, pollen, allergenen en virussen. Bij de aanschaf van een dergelijk apparaat moet u er goed op letten dat u een luchtreiniger met de allerbeste filter aanschaft; die bepaalt de kwaliteit van de reiniger. De HEPA filter staat hoog aangeschreven en wordt ook gebruikt in het ziekenhuis. Daarnaast hebben wij goede ervaringen met de Nelior filter van Venta. Het is aan te raden om luchtreinigers zo lang en vaak mogelijk aan te zetten om het effect te optimaliseren.

Benieuwd hoe een luchtreiniger helpt tegen virussen? Check:

Vergeet niet dat een luchtreiniger geen absolute oplossing is om virussen en bacteriën te weren. 


Ventilatie
Voor een gezond leefklimaat is frisse lucht is ontzettend belangrijk. Het geeft een fris gevoel, maar zorgt ook voor meer energie. Lucht binnenshuis is altijd “viezer” dan lucht van buitenaf. Dit komt door het gebruik van al onze apparaten en producten. Denk hierbij aan het stoken van een kachel, het gas wat vrijkomt bij het koken, fijnstof en huisstofmijt, maar ook vluchtige stoffen uit harde plastics of PVC vloeren bijvoorbeeld. Ventileer je huis daarom op dagelijkse basis en zorg voor een constante toevoer van verse, schone lucht van buitenaf. Zorg er ook voor dat je regelmatig je CV-ketel onderhoud zodat je geen koolmonoxidevergiftiging kunt oplopen. Hiervoor kun je ook een koolmonoxide meter aanschaffen. Ook tijdens het koken is het belangrijk om te warme, vochtige dampen af te zuigen en een raampje open te zetten voor de toevoer van frisse lucht.

 

 


Stofvrije omgeving
Huisstof is wereldwijd de allergrootste trigger voor allergieën. Iedereen die allergisch is voor huisstof reageert op mijtcomponenten of dierlijke allergenen met klachten zoals niezen, oogirritaties of astma. Samen met mensen die lijden aan pollenallergie, ervaren deze mensen symptomen wanneer zij worden blootgesteld aan stoffen die in de lucht zweven, allergie veroorzaken, bekend als allergenen. Stof is onvermijdelijk in ieder huis, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om stof te bestrijden. Stofzuig vloerbekleding en tapijten daarom grondig en stof elke week al je tafels, vensterbanken en kasten af. Vergeet ook niet je boekenkast, want de plek tussen je boeken is ideaal voor stof. Daarnaast is het slim om je gordijnen twee keer per jaar te wassen. Zo verminder je de kans dat je luchtwegen geïrriteerd raken.

Alleen regelmatig stofzuigen en afstoffen is niet genoeg om het leefklimaat in je woning gezond en stofvrij te houden, zeker niet wanneer je astmatisch bent of gevoelige luchtwegen hebt. Let allereerst op de keuze van je vloer. Vloerbedekking is niet geschikt wanneer je gevoelig voor stof bent. Kies liever voor parket, plavuizen, laminaat of vinyl. Dit is gemakkelijk te reinigen door stofzuigen en dweilen. Ook zware, stoffen gordijnen en vitrages trekken veel stof aan. Het is beter om de keuze te maken voor rolgordijnen, jaloezieën of lamellen. Maak waar mogelijk gebruik van afneembare wanden en plafonds. Een grote boekencollectie of andere verzameling kun je maar beter bewaren in een (bijvoorbeeld door glas) afgesloten kast. Wanneer je houdt van veel (decoratie)kussens is het belangrijk deze regelmatig uit te kloppen buiten. Vergeet vooral niet de afneembare hoezen van de sofa regelmatig te wassen.


Een schone slaapkamer
De meeste mensen brengen gemiddeld 8 uur per dag door in hun slaapkamer. Dat maakt deze omgeving een belangrijk aandachtspunt in het gezond maken van het leefklimaat in huis. Probeer stoffige hoekjes te vermijden door zo min mogelijk accessoires in de slaapkamer te plaatsen. Koop bovendien anti-allergeen beddengoed. Hier kan stof zich minder makkelijk in nestelen, waardoor er ook minder huismijten in je beddengoed zitten. Vervang ook je matras en kussens op tijd. Je zweet namelijk veel in de nacht, wat de kwaliteit van je bed op den duur aantast. 

 


Veel kamerplanten
Kamerplanten zijn niet alleen ontzettend knus en stijlvol: ze zorgen ook voor goede luchtkwaliteit in huis. Koop planten die bekend staan om hun luchtzuiverende kwaliteiten, zoals de pannenkoekplant, calathea en de blauwvaren. Houd wel de luchtvochtigheid in de gaten wanneer je veel planten hebt. Deze moet tussen de 40 procent en 60 procent liggen. Dit meet je met een hygrometer!


Gezonde gewoontes
Tot slot. Zonder ook maar íets aan te hoeven schaffen of anders te hoeven doen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om verspreiding en besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Dit zijn deels ook richtlijnen die je zult herkennen vanuit het advies van het RIVM. Handen wassen, regelmatig ventileren, hoesten in de holte van de arm. Snotteren in een zakdoek.  Droog de was buiten of schaf een wasdroger aan, die het vocht direct naar buiten afvoert of laat condenseren. Geen handen schudden met vreemden en 1,5 meter afstand houden.


Bronnen

https://www.condair.nl/droge-lucht-maakt-ziek/verspreiding-bacterien

https://www.condair.nl/droge-lucht-maakt-ziek/luchtbevochtiging-beperkt-griepvirus-in-lucht

https://www.knvvk.nl/user/file/10akl2017p18_19.pdf

https://nl.trotec.com/producten-en-diensten/machines-homecomfort/bevochtiging/luchtvochtigheid-natuurlijke-bescherming-van-de-gezondheid-en-hygiene-voor-de-ruimtelucht/

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609330004.pdf

https://www.vfa-solutions.com/wp-content/uploads/2020/03/VFA-Solutions-Corona-uit-de-lucht-verwijderen.pdf