Parket onderhouden

Parket onderhouden, hoe werkt dit?

Om de prachtige uitstraling van de houten vloer te behouden, is een stuk onderhoud erg belangrijk. Hoe je dit doet is afhankelijk van de basisbehandeling van je vloer. Per type vloer hebben wij het op een rijtje gezet. Omdat wij je hier graag bij helpen 🙂 Hierna nog meer vragen? Mail me op info@allesvoorparket.nl!

Dagelijkse reiniging

–> Voor alle houten vloeren geldt dat het belangrijk is om dagelijks droog te reinigen. Zandkorrels gaan in het hout zitten en kunnen de laklaag beschadigen of de geoliede vloer sterk bevuilen. Dagelijks droog reinigen klinkt belastend, maar met onze systemen is dit 2 tellen werk! Even met een vloerwisser met statische stofdoek door de kamer heen en klaar is kees. Een kind kan de was doen! Mogelijke stofwissers zijn: Bona Dust pad, Oliefris Statische Stofdoek of de Osmo Stofdoek.

Belangrijk: weet hoe je vloer is afgewerkt

Het onderhoud van je parketvloer is afhankelijk van de basisbehandeling van je vloer. Weet je niet wat erop zit, probeer dit dan te achterhalen. Op basis daarvan kunnen wij een betrouwbaar onderhoudsadvies geven. Weet u het niet zeker? Neem dan telefonisch contact op, wij helpen u verder: 013-2070001

Onderhoud Olie

Regelmatig reinigen
Indien je vloer afgewerkt is met olie, kun je deze regelmatig reinigen met een voedende zeep (van hetzelfde merk als de basisbehandeling). Met goed zepen stelt u een grote onderhoudsbeurt uit! Gebruik niet zomaar een zeep uit de supermarkt, deze kan een ongewenste film/laag op de vloer achterlaten of de vloer juist ongewenst uitdrogen. Twijfels over welke zeep geschikt is? Neem dan contact op en wij helpen je verder!

Periodiek onderhoud
1-2x per jaar onderhoud je de vloer met onderhoudsolie. Het is goed om hem dan eerst te reinigen met een intensiefreiniger/ontvetter. Zo kan de onderhoudsolie beter intrekken. Hoe beter de vloer verzadigd is met olie, hoe beter deze bestand is tegen vlekken!

Onderhoud Hardwaxolie

Regelmatig reinigen
Indien je vloer afgewerkt is met hardwaxolie, kun je deze regelmatig reinigen met voedende zeep (van hetzelfde merk als de basisbehandeling). Deze zeep reinigt én voedt tegelijkertijd. Gebruik niet zomaar een zeep uit de supermarkt, deze kan een ongewenste film/laag op de vloer achterlaten of de vloer juist ongewenst uitdrogen. Twijfels over welke zeep geschikt is? Neem dan contact op en wij helpen je verder!

Periodiek onderhoud
1 – 2 x per jaar onderhoud je de vloer met onderhoudswas, met name op de plekken waar veel gelopen wordt. Wordt de vloer schraal en merk je dat de onderhoudswas weinig effect meer heeft? 1x per 5 jaar kun je een nieuwe laag hardwaxolie aanbrengen. Het is dan belangrijk om de vloer eerst te reinigen met een intensiefreiniger. Hierbij verwijder je oude onderhoudslagen en zo zorg je ervoor dat de nieuwe laag hardwaxolie goed kan hechten.

Onderhoud Lak

Regelmatig reinigen
Indien je vloer afgewerkt is met lak, kun je deze regelmatig reinigen met speciale reiniger die geen vette laag achterlaat (van hetzelfde merk als de basisbehandeling). Gebruik niet zomaar een zeep uit de supermarkt, dit kan de laklaag uitdrogen, vettig maken of beschadigen. Twijfels over welke reiniger geschikt is? Neem dan contact op en wij helpen je verder!

Periodiek onderhoud
2-4 x per jaar onderhoud je de vloer met een polish. Een polish laat een beschermende laag achter en vult kleine krasjes op. Het is goed om de vloer dan eerst te reinigen met een intensiefreiniger/polishremover. De polish verdeel je simpelweg met een doek of dweil over je vloer, even laten drogen en klaar is kees!

Onderhoud Boenwas

Regelmatig reinigen
Regelmatig reinigen kan met een stofwisser. Er zijn ook speciale vloeibare wasmiddelen verkrijgbaar die zowel een voedende als reinigende werking hebben. Een wasvloer is gevoelig voor water. Nat reinigen wordt dan ook afgeraden.

Periodiek Onderhoud
Indien je vloer afgewerkt is met boenwas, kun je deze 2x per jaar opnieuw behandelen met (vloeibare) was of boenwas. Voorafgaand aan een nieuwe behandeling met was kun je de vloer intensief reinigen met een wax remover. Hiermee verwijder je oude onderhoudslagen en zorg je voor een betere hechting van de nieuwe laag.